Η συνταγή του σεφ Ηλία Μονογυιού είναι ό,τι πιο δυνατό μπορεί να μπει στο τραπέζι μια δροσερή φθινοπωρινή μέρα. Το μοσχαράκι μαγειρεύεται αργά, λουσμένο σε μαύρη μπύρα και συντροφιά με καραμελωμένα κρεμμύδια, που του δίνουν απίστευτη γλύκα και βάθος γεύσης. Ένα πιάτο γεμάτο αρώματα, βαρύ σαν ιστορία και τρυφερό σαν Κυριακάτικο τραπέζι.
⏱ Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
🍲 Χρόνος μαγειρέματος: 2 ώρες και 30 λεπτά
🧂 Υλικά (για 4 άτομα)
1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας (σπάλα ή ελιά), κομμένο σε μερίδες
3 μεγάλα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες
2 σκελίδες σκόρδο
1 κουτάκι μαύρη μπύρα (330 ml)
2 κουταλιές πελτέ ντομάτας
1 κουταλάκι ζάχαρη καστανή
2 φύλλα δάφνης
1 κλωναράκι δεντρολίβανο
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι αλεύρι (για δέσιμο)
Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
👨🍳 Εκτέλεση
- Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε το κρέας από όλες τις πλευρές.
- Το αφαιρούμε και προσθέτουμε τα κρεμμύδια με τη ζάχαρη. Τα αφήνουμε να καραμελώσουν για 10-12 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά.
- Ρίχνουμε το σκόρδο, τον πελτέ, τη δάφνη και το δεντρολίβανο. Προσθέτουμε ξανά το κρέας.
- Σβήνουμε με την μπύρα και αφήνουμε να πάρει βράση.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί για περίπου 2 ώρες, μέχρι να μαλακώσει και να δέσει η σάλτσα.
- Αν θέλουμε πιο δεμένη υφή, προσθέτουμε το αλεύρι διαλυμένο σε λίγο νερό και ανακατεύουμε για 5 λεπτά.
💡 Μυστικό του σεφ
Για ακόμη πιο μεστή γεύση, πρόσθεσε λίγη μουστάρδα Dijon ή μια σταγόνα μελάσα στο τέλος. Σερβίρεται τέλεια με πουρέ πατάτας ή τηγανητές πατάτες στο τηγάνι.







