03/11/2025
spot_img
HomeAλλαΣυνταγές - Πιάτο ημέραςΑρνάκι λεμονάτο στη γάστρα με αγκινάρες

Αρνάκι λεμονάτο στη γάστρα με αγκινάρες

Ένα πιάτο με βαθιές ρίζες στην ελληνική παράδοση, γεμάτο άρωμα και γεύση. Η συνταγή αυτή, από τον σεφ Ηλία Μονογυιό, συνδυάζει τη γλύκα του αρνιού με τη δροσιά της αγκινάρας και το άρωμα του λεμονιού, δημιουργώντας ένα αποτέλεσμα πραγματικά ακαταμάχητο.

Χρόνος προετοιμασίας: 20’
Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα και 45’
Μερίδες: 4


Υλικά ανά άτομο

250 γρ. αρνάκι (μπούτι ή σπάλα, σε μερίδες)

2 αγκινάρες καθαρισμένες

1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη

Χυμός από 1 λεμόνι

1 κουτ. γλυκού μουστάρδα

40 ml ελαιόλαδο

½ ποτήρι λευκό κρασί

½ κουτ. γλυκού ρίγανη

1-2 κλωναράκια άνηθο

Αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα, σοτάρουμε το αρνάκι στο ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα.
  3. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα αφήνουμε να γυαλίσουν.
  4. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  5. Μεταφέρουμε το περιεχόμενο στη γάστρα, προσθέτουμε τις αγκινάρες, τον άνηθο, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι.
  6. Σε μπολ, ανακατεύουμε το λεμόνι με τη μουστάρδα και λίγο νερό, και περιχύνουμε το φαγητό.
  7. Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε για 1 ώρα και 45 λεπτά περίπου, μέχρι το κρέας να λιώνει και η σάλτσα να δέσει.

Μικρά μυστικά

Αν θέλεις πιο έντονο άρωμα, βάλε στο ψήσιμο λίγες φλούδες λεμονιού.

Οι αγκινάρες να είναι φρέσκες ή κατεψυγμένες καλής ποιότητας.

Μπορείς να προσθέσεις και 2 πατάτες κομμένες κυδωνάτες για πιο χορταστικό αποτέλεσμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ