Ένα πιάτο με βαθιές ρίζες στην ελληνική παράδοση, γεμάτο άρωμα και γεύση. Η συνταγή αυτή, από τον σεφ Ηλία Μονογυιό, συνδυάζει τη γλύκα του αρνιού με τη δροσιά της αγκινάρας και το άρωμα του λεμονιού, δημιουργώντας ένα αποτέλεσμα πραγματικά ακαταμάχητο.
Χρόνος προετοιμασίας: 20’
Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα και 45’
Μερίδες: 4
Υλικά ανά άτομο
250 γρ. αρνάκι (μπούτι ή σπάλα, σε μερίδες)
2 αγκινάρες καθαρισμένες
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
Χυμός από 1 λεμόνι
1 κουτ. γλυκού μουστάρδα
40 ml ελαιόλαδο
½ ποτήρι λευκό κρασί
½ κουτ. γλυκού ρίγανη
1-2 κλωναράκια άνηθο
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα, σοτάρουμε το αρνάκι στο ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα αφήνουμε να γυαλίσουν.
- Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Μεταφέρουμε το περιεχόμενο στη γάστρα, προσθέτουμε τις αγκινάρες, τον άνηθο, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι.
- Σε μπολ, ανακατεύουμε το λεμόνι με τη μουστάρδα και λίγο νερό, και περιχύνουμε το φαγητό.
- Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε για 1 ώρα και 45 λεπτά περίπου, μέχρι το κρέας να λιώνει και η σάλτσα να δέσει.
Μικρά μυστικά
Αν θέλεις πιο έντονο άρωμα, βάλε στο ψήσιμο λίγες φλούδες λεμονιού.
Οι αγκινάρες να είναι φρέσκες ή κατεψυγμένες καλής ποιότητας.
Μπορείς να προσθέσεις και 2 πατάτες κομμένες κυδωνάτες για πιο χορταστικό αποτέλεσμα.







