18/07/2025
spot_img
HomeAλλαΣυνταγές - Πιάτο ημέραςΗ συνταγή της ημέρας από τον σεφ Ηλίας Μονογυιός – Παραδοσιακό παστίτσιο...

Η συνταγή της ημέρας από τον σεφ Ηλίας Μονογυιός – Παραδοσιακό παστίτσιο με κρέμα μπεσαμέλ

Το σημερινό μας πιάτο είναι ένα από τα πιο αγαπημένα της ελληνικής κουζίνας: παραδοσιακό παστίτσιο. Ιδανικό για οικογενειακά τραπέζια, γεμάτο αρώματα και γεύση. Παρακάτω θα βρείτε τη συνταγή που χρησιμοποιώ στην κουζίνα μου και σας την προτείνω με σιγουριά.

Για τα μακαρόνια:

500 γρ. μακαρόνια Νο1 (για παστίτσιο με τρύπα στη μέση)

2 κουταλιές βούτυρο

2 αυγά

100 γρ. τριμμένο κεφαλοτύρι

Για τη σάλτσα κιμά:

750 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο

1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 κουτί ντοματάκι κονκασέ

2 κουταλιές πελτές ντομάτας

1 κουταλιά ζάχαρη

Λίγη κανέλα

4-5 κόκκοι μπαχάρι

2-3 γαρίφαλα

1 φύλλο δάφνης

Αλάτι, πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ:

1 λίτρο γάλα

100 γρ. βούτυρο

100 γρ. αλεύρι

2 αυγά

3 κύβοι Knorr μοσχαρίσιοι

100 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο

Λίγο μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση:

  1. Βράζουμε τα μακαρόνια και μόλις είναι έτοιμα τα στραγγίζουμε. Τα ανακατεύουμε με το βούτυρο, τα αυγά και το κεφαλοτύρι.
  2. Ετοιμάζουμε τον κιμά: Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο ελαιόλαδο, προσθέτουμε τον κιμά και μόλις πάρει χρώμα, ρίχνουμε το ντοματάκι, τον πελτέ, τη ζάχαρη, την κανέλα, το μπαχάρι, τα γαρίφαλα, το φύλλο δάφνης, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζουμε μέχρι να σωθούν τα υγρά και να δέσει η σάλτσα.
  3. Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ: Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα, τα αυγά, το κεφαλοτύρι και τους κύβους Knorr. Σε άλλη κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε μέχρι να γίνει χυλός. Ρίχνουμε το μείγμα με το γάλα σταδιακά στον χυλό, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνει βελούδινη κρέμα. Όταν αρχίσει να βγάζει μπουρμπουλήθρες σαν ηφαίστειο, την αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε και λίγο μοσχοκάρυδο.
  4. Συναρμολόγηση: Σε ταψί βάζουμε τα μισά μακαρόνια, από πάνω τον κιμά, μετά τα υπόλοιπα μακαρόνια και στο τέλος τη μπεσαμέλ. Πασπαλίζουμε με κεφαλοτύρι.
  5. Ψήνουμε στους 180°C για 45-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.

Καλή απόλαυση!

Συντάκτης: Ηλίας Μονογυιός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ