Το κοτόπουλο, ένα από τα πιο δημοφιλή τρόφιμα που θεωρείται υγιεινή επιλογή για όσους προσέχουν τη διατροφή τους, βρέθηκε στο στόχαστρο επιστημονικής μελέτης, η οποία υποδεικνύει ότι μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης γαστρεντερικών καρκίνων.
Σύμφωνα με έρευνα Ιταλών επιστημόνων, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients και βασίστηκε σε δεδομένα σχεδόν 5.000 ατόμων για διάστημα 18 ετών (2006–2024), η κατανάλωση πάνω από 300 γραμμαρίων κοτόπουλου την εβδομάδα σχετίστηκε με 27% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με όσους κατανάλωναν λιγότερα από 100 γραμμάρια.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η αυξημένη επικινδυνότητα ενδέχεται να συνδέεται με τις συνθήκες εκτροφής, τις ορμόνες ή τα αντιβιοτικά που χορηγούνται στα πουλερικά. Η μελέτη εντοπίζει συσχετισμό με καρκίνους του στομάχου, του εντέρου, του ήπατος, του παγκρέατος και άλλων σημείων του γαστρεντερικού συστήματος.
Προτείνεται η αντικατάσταση του κοτόπουλου με φυτικές πρωτεΐνες και θαλασσινά, αλλά και προσοχή στον τρόπο μαγειρέματος – αποφεύγοντας υπερβολικά ψησίματα και υψηλές θερμοκρασίες. Παράλληλα, οι επιστήμονες τονίζουν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα, καθώς δεν ήταν δυνατόν να καταγραφούν οι ακριβείς διατροφικές συνήθειες κάθε συμμετέχοντα.
Πηγή: logotypos.gr / Βασισμένο σε πληροφορίες από Capital.gr και TheTOC.gr