01/11/2025
spot_img
HomeAλλαΣυνταγές - Πιάτο ημέρας🥔 Πατατόπιτα χωριάτικη με φέτα και μυρωδικά

🥔 Πατατόπιτα χωριάτικη με φέτα και μυρωδικά

Συνταγή του σεφ Ηλία Μονογυιού

📝 Πρόλογος

Ο σεφ Ηλίας Μονογυιός παρουσιάζει μια παραδοσιακή πατατόπιτα χωριάτικη, φτιαγμένη όπως στα χωριά της Δωδεκανήσου: με φρέσκες πατάτες, φέτα, αυγά και αρωματικά βότανα του τόπου. Μια πίτα απλή, δυνατή και μυρωδάτη που θυμίζει σπιτική θαλπωρή και παραδοσιακό φούρνο.


⏱️ Χρόνος

Προετοιμασία: 20 λεπτά
Ψήσιμο: 50 λεπτά
Μερίδες: 4 άτομα


🧂 Υλικά (για 4 άτομα)

1 κιλό πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε λεπτές φέτες

200 γρ. φέτα θρυμματισμένη

3 αυγά

1 φλιτζάνι γάλα

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 κουταλιά φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο

1 κουταλιά μαϊντανό ψιλοκομμένο

Αλάτι, πιπέρι

(προαιρετικά) λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι για πιο δυνατή γεύση


👨‍🍳 Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Σε αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι με λίγο ελαιόλαδο μέχρι να γυαλίσει.
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τις πατάτες, τη φέτα, τα αυγά, το γάλα, τα μυρωδικά, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε απαλά.
  4. Προσθέτουμε το σοταρισμένο κρεμμύδι και ανακατεύουμε ξανά.
  5. Λαδώνουμε καλά ένα ταψί, στρώνουμε το μείγμα και ραντίζουμε με λίγο ακόμα ελαιόλαδο.
  6. Ψήνουμε για 50 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα και να κάνει τραγανή κρούστα.

💡 Tips του σεφ Ηλία Μονογυιού

Για πιο τραγανή πίτα, προσθέστε στο μείγμα λίγο σιμιγδάλι ψιλό.

Ταιριάζει τέλεια με ένα ποτήρι λευκό κρασί ή τυρί ντόπιο.

Αν τη σερβίρετε χλιαρή, αναδεικνύει περισσότερο τη γεύση της φέτας και των μυρωδικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ