Συνταγή του σεφ Ηλία Μονογυιού
📝 Πρόλογος
Ο σεφ Ηλίας Μονογυιός παρουσιάζει μια παραδοσιακή πατατόπιτα χωριάτικη, φτιαγμένη όπως στα χωριά της Δωδεκανήσου: με φρέσκες πατάτες, φέτα, αυγά και αρωματικά βότανα του τόπου. Μια πίτα απλή, δυνατή και μυρωδάτη που θυμίζει σπιτική θαλπωρή και παραδοσιακό φούρνο.
⏱️ Χρόνος
Προετοιμασία: 20 λεπτά
Ψήσιμο: 50 λεπτά
Μερίδες: 4 άτομα
🧂 Υλικά (για 4 άτομα)
1 κιλό πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε λεπτές φέτες
200 γρ. φέτα θρυμματισμένη
3 αυγά
1 φλιτζάνι γάλα
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κουταλιά φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
1 κουταλιά μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι, πιπέρι
(προαιρετικά) λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι για πιο δυνατή γεύση
👨🍳 Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Σε αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι με λίγο ελαιόλαδο μέχρι να γυαλίσει.
- Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τις πατάτες, τη φέτα, τα αυγά, το γάλα, τα μυρωδικά, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε απαλά.
- Προσθέτουμε το σοταρισμένο κρεμμύδι και ανακατεύουμε ξανά.
- Λαδώνουμε καλά ένα ταψί, στρώνουμε το μείγμα και ραντίζουμε με λίγο ακόμα ελαιόλαδο.
- Ψήνουμε για 50 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα και να κάνει τραγανή κρούστα.
💡 Tips του σεφ Ηλία Μονογυιού
Για πιο τραγανή πίτα, προσθέστε στο μείγμα λίγο σιμιγδάλι ψιλό.
Ταιριάζει τέλεια με ένα ποτήρι λευκό κρασί ή τυρί ντόπιο.
Αν τη σερβίρετε χλιαρή, αναδεικνύει περισσότερο τη γεύση της φέτας και των μυρωδικών.







