12/11/2025
spot_img
HomeAλλαΣυνταγές - Πιάτο ημέραςΡεβίθια φούρνου με δεντρολίβανο – τα παραδοσιακά καλύμνικα

Ρεβίθια φούρνου με δεντρολίβανο – τα παραδοσιακά καλύμνικα

Η συνταγή του σεφ Ηλία Μονογυιού μάς ταξιδεύει στην Κάλυμνο, εκεί όπου τα ρεβίθια ψήνονται σιγά-σιγά στο φούρνο με δεντρολίβανο και ελαιόλαδο, αποκτώντας μοναδικό άρωμα και βελούδινη υφή. Πρόκειται για ένα από τα πιο χαρακτηριστικά νησιώτικα πιάτα, απλό αλλά βαθιά γευστικό, που αποδεικνύει πως η λιτότητα στην κουζίνα μπορεί να είναι αληθινή τέχνη.

⏱ Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά

🔥 Χρόνος ψησίματος: 2 ώρες


🧂 Υλικά (για 4 άτομα)

500 γρ. ρεβίθια

1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 κλωνάρι φρέσκο δεντρολίβανο

100 ml ελαιόλαδο

Χυμός 1 λεμονιού

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 λίτρο νερό (ή όσο χρειαστεί)


👨‍🍳 Εκτέλεση

  1. Από το προηγούμενο βράδυ, μουλιάζουμε τα ρεβίθια σε άφθονο νερό.
  2. Το επόμενο πρωί τα ξεπλένουμε και τα στραγγίζουμε καλά.
  3. Σε βαθύ ταψί ή γάστρα ρίχνουμε τα ρεβίθια, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το δεντρολίβανο, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι.
  4. Προσθέτουμε το νερό μέχρι να τα καλύψει και τα ανακατεύουμε απαλά.
  5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 2 ώρες, μέχρι να μαλακώσουν τα ρεβίθια και να μείνουν με το λάδι τους.
  6. Λίγο πριν τα βγάλουμε, προσθέτουμε το λεμόνι και ανακατεύουμε ελαφρά.

💡 Μυστικό του σεφ

Για ακόμη πιο αυθεντικό άρωμα, βάλε λίγα φύλλα δάφνης ή λίγη ρίγανη στο τέλος του ψησίματος. Αν έχεις ξυλόφουρνο, το αποτέλεσμα θα είναι ανεπανάληπτο!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ