31/10/2025
spot_img
HomeAλλαΣυνταγές - Πιάτο ημέραςΜανιτάρια σαγανάκι με φέτα & ντομάτα – ζεστό μεζεδάκι στο πιάτο

Μανιτάρια σαγανάκι με φέτα & ντομάτα – ζεστό μεζεδάκι στο πιάτο

Πρόλογος

Ο σεφ Ηλίας Μονογυιός παρουσιάζει ένα ακαταμάχητο μεζεδάκι της ελληνικής κουζίνας: μανιτάρια σαγανάκι με φέτα και ντομάτα. Λιωμένη φέτα, ζουμερά μανιτάρια, φρέσκια ντομάτα και αρώματα ρίγανης–θυμαριού στήνουν ένα πιάτο που δουλεύει μόνο του ως μεζές ή μπαίνει στο κέντρο του τραπεζιού και εξαφανίζεται με ζεστό ψωμί.


Χρόνος & Μερίδες

Προετοιμασία: 10′

Μαγείρεμα: 15–18′

Σύνολο: ~25–28′

Μερίδες: 4


Υλικά (για 4 άτομα)

600 g μανιτάρια (λευκά/καφέ champignon), κομμένα σε χοντρές φέτες

200 g φέτα, σπασμένη σε κύβους ή θρυμματισμένη

1 κονσέρβα ντοματάκια ψιλοκομμένα (400 g) ή 3 ώριμες ντομάτες τριμμένες

1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη

1 μικρή καυτερή πιπερίτσα (προαιρετικά), ψιλοκομμένη

3 κ.σ. ελαιόλαδο

½ κ.γ. ζάχαρη (για τη σάλτσα ντομάτας)

1 κ.γ. ξερή ρίγανη

½ κ.γ. αποξηραμένο θυμάρι (ή 1 κ.σ. φρέσκο)

Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 κ.σ. φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο (για σερβίρισμα)

1 μικρή πιπεριά Φλωρίνης σε λωρίδες (προαιρετικά, για γλύκα & χρώμα)

Προαιρετικά: 30 ml ούζο ή λευκό κρασί για «σβήσιμο»


Εκτέλεση (βήμα–βήμα)

  1. Σωτάρουμε τη βάση: Σε φαρδύ τηγάνι ή σαγανάκι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια–δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σωτάρουμε 2′ μέχρι να γυαλίσει. Ρίχνουμε το σκόρδο για 30″.
  2. Μανιτάρια στο τηγάνι: Προσθέτουμε τα μανιτάρια (και την πιπεριά Φλωρίνης αν βάλουμε). Σωτάρουμε 4–5′ μέχρι να “πιουν” τα υγρά τους και να πάρουν χρώμα. Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά.
  3. Σβήσιμο (προαιρετικό): Ρίχνουμε ούζο ή κρασί, αφήνουμε 30–40″ να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  4. Σάλτσα ντομάτας: Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα, τη ζάχαρη, ρίγανη και θυμάρι. Χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά και σιγοβράζουμε 6–7′ να «δέσει» ελαφρά η σάλτσα.
  5. Η φέτα στο τέλος: Σκορπίζουμε τη φέτα από πάνω. Σκεπάζουμε για 1–2′ να μαλακώσει και να αρχίσει να «λιώνει» μέσα στη σάλτσα (χωρίς να διαλυθεί τελείως).
  6. Σερβίρισμα: Αποσύρουμε από τη φωτιά, πασπαλίζουμε με μαϊντανό και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σερβίρουμε αμέσως με ζεστό ψωμί ή πιτούλες.

Μικρά μυστικά – Tips

Στεγνό σωτάρισμα: Αν τα μανιτάρια βγάλουν πολλά υγρά, ανεβάζουμε για λίγο τη φωτιά ώστε να εξατμιστούν πριν μπει η ντομάτα.

Αλμύρα–οξύτητα: Δοκιμάζουμε αλάτι στο τέλος· η φέτα δίνει αλμύρα. Λίγες σταγόνες λεμόνι «φρεσκάρουν» τη σάλτσα αν οι ντομάτες είναι πολύ γλυκές.

Κρεμώδης υφή: Μια κουταλιά της σούπας στραγγιστό γιαούρτι, εκτός φωτιάς, δίνει βελούδινη υφή χωρίς να «βαραίνει» το πιάτο.

Πικάντικο επίπεδο: Καυτερή πιπερίτσα ή μια πρέζα μπούκοβο για όσους αγαπούν το καυτερό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ