03/08/2025
spot_img
HomeAλλαΣυνταγές - Πιάτο ημέραςΚόκορας κρασάτος με μακαρονάδα

Κόκορας κρασάτος με μακαρονάδα

Συνταγή του σεφ Ηλία Μονογυιού

Παραδοσιακό κυριακάτικο φαγητό, γεμάτο ένταση και άρωμα. Ο κόκορας μαγειρεμένος στο κρασί δίνει όλη του τη γεύση στη σάλτσα, που αγκαλιάζει τα μακαρόνια και απογειώνει το τραπέζι!

📝 Υλικά:

1 κόκορας κομμένος σε μερίδες (ή κότα χωριάτικη)

1 ποτήρι κόκκινο κρασί καλής ποιότητας

2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα

3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες

2 φύλλα δάφνης

4–5 κόκκοι μπαχάρι

1 ξύλο κανέλας

1 κ.γ. ζάχαρη

2–3 κουταλιές πελτέ ντομάτας

400 γρ. ντομάτα τριμμένη

Αλάτι, πιπέρι

Ελαιόλαδο

1 πακέτο μακαρόνια Νο6 ή Νο10

Τριμμένο πεκορίνο Αμφιλοχίας για το σερβίρισμα

👨‍🍳 Εκτέλεση:

1. Ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και ροδίζουμε καλά τον κόκορα από όλες τις πλευρές.

2. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν.

3. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.

4. Ρίχνουμε τον πελτέ, τις ντομάτες, τη δάφνη, το μπαχάρι, την κανέλα, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι.

5. Σιγοβράζουμε για περίπου 1½ – 2 ώρες, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας και να δέσει η σάλτσα.

6. Παράλληλα, βράζουμε τα μακαρόνια al dente σε μπόλικο αλατισμένο νερό.

7. Σερβίρουμε με μπόλικη σάλτσα από τον κόκορα και τριμμένο πεκορίνο.

💡 Tips

Το σκόρδο και το κρασί δίνουν βάθος στη γεύση· μην τα φοβηθείς.

Αν έχεις χωριάτικο κόκορα, σιγόβρασέ τον με υπομονή: γίνεται βελούδινος.

Το πεκορίνο κάνει την τέλεια αντίθεση με τη γλύκα της ντομάτας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ