Η επιλογή ανάμεσα σε φυτικά έλαια και ζωικά λίπη απασχολεί συχνά όσους ενδιαφέρονται για τη σωστή διατροφή και την υγεία τους. Ποιο από τα δύο είναι όμως η καλύτερη επιλογή;
Φυτικά έλαια
Τα φυτικά λάδια, όπως το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο και το σογιέλαιο, είναι πλούσια σε ακόρεστα λιπαρά, κυρίως ωμέγα-3 και ωμέγα-6. Τα λιπαρά αυτά βοηθούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς και στη ρύθμιση της χοληστερίνης. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση ωμέγα-6, ειδικά από επεξεργασμένα τρόφιμα, μπορεί να προκαλέσει φλεγμονές. Η ισορροπία είναι το «κλειδί».
Ζωικά λίπη
Από την άλλη, τα ζωικά λίπη όπως το βούτυρο και το λίπος από κρέας, περιέχουν κυρίως κορεσμένα λιπαρά, τα οποία για χρόνια θεωρούνταν επιβαρυντικά για την καρδιά. Νεότερες μελέτες δείχνουν ότι τα κορεσμένα λιπαρά δεν είναι τόσο επιβλαβή όσο πιστεύαμε, αν καταναλώνονται με μέτρο και μέσα σε μια ισορροπημένη διατροφή.
Ποιο είναι καλύτερο;
Ο συνδυασμός φυτικών ελαίων υψηλής ποιότητας – όπως το ελαιόλαδο – με μικρές ποσότητες φυσικών ζωικών λιπών, φαίνεται να είναι η πιο ισορροπημένη επιλογή. Το πιο σημαντικό είναι να αποφεύγουμε τα trans λιπαρά και τα υπερ-επεξεργασμένα προϊόντα.
Συμπέρασμα:
Κανένα λίπος δεν είναι «κακό» από μόνο του. Όλα εξαρτώνται από την ποσότητα, την ποιότητα και τη συνολική εικόνα της διατροφής μας. Για καλύτερα αποτελέσματα, πάντα είναι καλό να συμβουλευόμαστε έναν διατροφολόγο.