Σχέδιο αποτροπής και επιχειρησιακής ετοιμότητας
Η γεωπολιτική ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο έχει σημάνει συναγερμό στο ελληνικό Πεντάγωνο. Σε ενδεχόμενο γενικευμένης κρίσης στη Μέση Ανατολή, η Ελλάδα έχει καταρτίσει σχέδιο για την ενεργοποίηση των πιο ισχυρών οπλικών της συστημάτων, δίνοντας έμφαση στην ταχύτητα αντίδρασης και την επίδειξη ισχύος.
Rafale και F-16 Viper: Δύναμη από αέρος
Η Πολεμική Αεροπορία αναλαμβάνει ρόλο πρώτης γραμμής με τα υπερσύγχρονα Rafale F3R και F-16 Viper, οπλισμένα με πυραύλους Meteor και SCALP EG, εξασφαλίζοντας στρατηγική υπεροχή και δυνατότητα πλήγματος με ακρίβεια από μεγάλη απόσταση.
Ναυτική ισχύς στο προσκήνιο
Το Πολεμικό Ναυτικό διατάσσει φρεγάτες MEKO, πυραυλακάτους Super Vita και υποβρύχια τύπου 214, ενισχύοντας την παρουσία του στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, τα παράκτια συστήματα Exocet MM40 Block III προσφέρουν ισχυρή αποτροπή έναντι εχθρικών πλοίων.
Πολυεπίπεδη αντιαεροπορική ασπίδα
Η ελληνική αεράμυνα διαθέτει συνδυασμό Patriot PAC-3, S-300, TOR-M1 και OSA-AKM, δημιουργώντας ένα πλέγμα προστασίας από πυραύλους, drones και αεροσκάφη. Η διασπορά των συστημάτων ενισχύει την επιβιωσιμότητα.
Ειδικές Δυνάμεις και τεχνολογική επιτήρηση
Οι επίλεκτες μονάδες Ζ’ ΜΑΚ, ΟΥΚ, ΕΤΑ και οι καταδρομείς των νησιών βρίσκονται σε επιφυλακή. Η επιτήρηση ενισχύεται με UAV τύπου Heron και Pegasus II, ενώ οι τεθωρακισμένες μονάδες και τα συστήματα πυροβολικού (PzH 2000, MLRS, RM-70) βρίσκονται σε ετοιμότητα. Η συνεργασία με τις ΗΠΑ προβλέπει πιθανή ένταξη βλημάτων ATACMS.
Ψυχραιμία με αποφασιστικότητα
Η Ελλάδα δεν επιδιώκει την ένταση, αλλά διαθέτει σχέδιο κλιμακούμενης αντίδρασης με στόχους την αποτροπή σύγκρουσης, την προστασία της εθνικής κυριαρχίας και την ενεργοποίηση διεθνών συμμαχιών (ΝΑΤΟ, Ε.Ε.). Η χώρα δηλώνει έτοιμη να απαντήσει με αποφασιστικότητα, εάν η κρίση επεκταθεί.
Πηγή: rodosreport.gr
Αρχική πηγή: pentapostagma.gr