Ένα από τα πιο αγαπημένα ορεκτικά της ελληνικής κουζίνας, τα μύδια σαγανάκι συνδυάζουν τη φρεσκάδα της θάλασσας με τα αρώματα της ντομάτας, του ούζου και του καλού ελαιόλαδου. Σερβίρονται πάντα με μπόλικο ψωμί για βούτες και συνοδεύονται ιδανικά με παγωμένο τσίπουρο ή κρασί. Η εκδοχή που προτείνει ο Ηλίας Μονογυιός φτιάχνεται με φέτα σε κυβάκια και ένα μυστικό άρωμα: λίγο αστεροειδή γλυκάνισο ή εναλλακτικά ένα σφηνάκι ούζο. Ένα πιάτο που θυμίζει καλοκαίρι, παρέα και αυθεντικές γεύσεις.
Υλικά (για 4 άτομα)
1 κιλό μύδια (καθαρισμένα)
1 ξερό κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
1 πιπεριά (κόκκινη ή πράσινη, σε κυβάκια)
2 ώριμες ντομάτες (τριμμένες) ή 1 κονσέρβα ντοματάκι κονκασέ
1 σφηνάκι ούζο
(ή εναλλακτικά 1/2 κουταλάκι του γλυκού αστεροειδή γλυκάνισο – όχι και τα δύο)
150 γρ. φέτα σε κυβάκια
Ελαιόλαδο
Πιπέρι
1 μικρό φύλλο δάφνης (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Προετοιμασία μυδιών:
Αν είναι φρέσκα με κέλυφος, τα καθαρίζουμε καλά, αφαιρούμε τα μουστάκια και τα ξεπλένουμε. Αν είναι κατεψυγμένα, τα ξεπαγώνουμε και τα στραγγίζουμε. - Σοτάρισμα:
Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, την πιπεριά και το σκόρδο. Σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν. - Σβήσιμο:
Σβήνουμε με το ούζο ή προσθέτουμε τον γλυκάνισο, αν δεν βάλουμε ούζο. Ανακατεύουμε για να βγουν τα αρώματα. - Σάλτσα:
Ρίχνουμε τις ντομάτες και τη δάφνη. Σιγοβράζουμε για 8-10 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα. - Μύδια:
Προσθέτουμε τα μύδια. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να ανοίξουν, περίπου για 5 λεπτά. Όσα δεν ανοίξουν, τα απορρίπτουμε. - Ολοκλήρωση:
Λίγο πριν κατεβάσουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τη φέτα σε κυβάκια και ανακατεύουμε απαλά.
💡 Tips επιτυχίας
Ούζο ή γλυκάνισο – όχι και τα δύο: Χρησιμοποιούμε μόνο ένα για να δώσουμε σωστά το άρωμα.
Χωρίς αλάτι: Τα μύδια έχουν φυσική αλμύρα από τη θάλασσα.
Φέτα στο τέλος: Για να κρατήσει τη μορφή της, την προσθέτουμε λίγο πριν το τέλος.
Ψωμί για βούτες: Μην ξεχάσετε φρέσκο ψωμί — η σάλτσα είναι ανεπανάληπτη.