Τα κλασικά, αγαπημένα μπιφτέκια φούρνου με πατάτες είναι από τα πιο χορταστικά και οικογενειακά πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Απλό, νόστιμο και αρωματικό, ταιριάζει σε κάθε τραπέζι, καθημερινό ή κυριακάτικο.
Υλικά (για 4 άτομα):
500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 αυγό
2 φέτες ψωμί μουλιασμένες & στυμμένες
1/3 φλ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. ξύδι
1 κ.γ. ρίγανη
1 κ.γ. αλάτι
Πιπέρι κατά βούληση
1 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
Για τις πατάτες:
6-7 πατάτες, κομμένες κυδωνάτες
1/3 φλ. ελαιόλαδο
Χυμός από 1 λεμόνι
1 κ.γ. ρίγανη
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
- Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε όλα τα υλικά για τα μπιφτέκια και ζυμώνουμε καλά. Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για 30 λεπτά.
- Πλάθουμε τα μπιφτέκια και τα τοποθετούμε σε ταψί.
- Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε τις πατάτες με το λάδι, το λεμόνι, τη ρίγανη και τα καρυκεύματα, και τις απλώνουμε στο ταψί γύρω από τα μπιφτέκια.
- Ψήνουμε στους 190°C για περίπου 50-60 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά τα μπιφτέκια και να μαλακώσουν οι πατάτες.
Tip:
Αν θέλεις έξτρα άρωμα, μπορείς να προσθέσεις μια σκελίδα σκόρδο στον κιμά ή στις πατάτες.