28/07/2025
spot_img
HomeAλλαΣυνταγές - Πιάτο ημέραςΜοσχαράκι κοκκινιστό με μακαρόνια – Παραδοσιακή συνταγή από τον Ηλία Μονογυιό

Μοσχαράκι κοκκινιστό με μακαρόνια – Παραδοσιακή συνταγή από τον Ηλία Μονογυιό

Το μοσχαράκι κοκκινιστό με μακαρόνια είναι ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας. Σπιτική νοστιμιά, πλούσια σάλτσα και αρώματα που θυμίζουν Κυριακή στο οικογενειακό τραπέζι. Η παρακάτω συνταγή είναι απλή, δοκιμασμένη και γεμάτη γεύση – ακριβώς όπως πρέπει.


Υλικά

1 κιλό μοσχάρι (σπάλα ή ελιά), κομμένο σε μεγάλους κύβους

5-6 κόκκοι μπαχάρι

2 ξυλάκια κανέλας

1 φύλλο δάφνης

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 ποτήρι ελαιόλαδο

2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας

Λίγο ντοματάκι κονκασέ

1 κουταλάκι ζάχαρη

Αλάτι & πιπέρι

1 πακέτο μακαρόνια (Νο6, Νο10 ή λιγκουίνι)

Βούτυρο & 1-2 σκελίδες σκόρδο (για το σκορδοβούτυρο)

Τριμμένο πεκορίνο Αμφιλοχίας ή καλή παρμεζάνα


Εκτέλεση

  1. Βράσιμο και ξέπλυμα μοσχαριού: Βάζουμε το κομμένο μοσχάρι σε μεγάλη κατσαρόλα, το σκεπάζουμε με νερό και το αφήνουμε να πάρει βράση. Μόλις ξεκινήσει ο βρασμός, το κατεβάζουμε και το σουρώνουμε σε τρυπητό. Ξεπλένουμε καλά με άφθονο νερό. Έτσι απομακρύνουμε τις ακαθαρσίες και εξασφαλίζουμε καθαρή, αρωματική σάλτσα.
  2. Μαγείρεμα στη χύτρα: Τοποθετούμε το μοσχαράκι στη χύτρα ταχύτητας. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, τον πελτέ, λίγο κονκασέ, τα μπαχαρικά, τη δάφνη, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι. Συμπληρώνουμε με νερό ώστε να σκεπάζει το φαγητό. Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά. Από τη στιγμή που θα σηκωθεί η βαλβίδα, μετράμε 20 λεπτά.
  3. Βράσιμο μακαρονιών: Σε μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό, βράζουμε τα μακαρόνια της επιλογής μας για 6-8 λεπτά (αναλόγως πόσο al dente τα προτιμάμε). Στραγγίζουμε.
  4. Tips με σκορδοβούτυρο: Σε τηγάνι λιώνουμε λίγο βούτυρο, προσθέτουμε 1-2 σκελίδες σκόρδο και μόλις αρωματιστεί, περιχύνουμε τα μακαρόνια. Ανακατεύουμε καλά για να μην κολλάνε.
  5. Σερβίρισμα: Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο τα μακαρόνια, από πάνω το κοκκινιστό μοσχαράκι με τη σάλτσα του και τελειώνουμε με μπόλικο πεκορίνο ή παρμεζάνα.

Tips από τον Ηλία Μονογυιό:

Το πρώτο βράσιμο και το ξέπλυμα του κρέατος κάνει τη διαφορά στη γεύση.

Αντί για χύτρα, το φαγητό μπορεί να γίνει και σε απλή κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά για 1,5 ώρα περίπου.

Το σκορδοβούτυρο δίνει απίθανο άρωμα στα μακαρόνια και τα απογειώνει!

Το πεκορίνο δένει τέλεια με την πλούσια σάλτσα και απογειώνει τη γεύση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ