Το καλοκαίρι στην Ελλάδα σημαίνει λαχανικά φρέσκα, μυρωδικά και αυθεντικές γεύσεις. Σήμερα, ο σεφ Ηλίας Μονογυιός προτείνει ένα αγαπημένο παραδοσιακό πιάτο που ενώνει την απλότητα με τη νοστιμιά: κολοκυθάκια γεμιστά με αυγολέμονο. Ένα φαγητό που θυμίζει οικογενειακά τραπέζια, αγάπη και ελληνικό καλοκαίρι.
Υλικά:
10 κολοκυθάκια μέτρια
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 φλιτζάνι ρύζι (καρολίνα)
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
1 κύβος λαχανικών (προαιρετικά)
Για το αυγολέμονο:
2 αυγά
Χυμός από 2 λεμόνια
Εκτέλεση:
- Πλένουμε τα κολοκυθάκια, κόβουμε το καπάκι τους και τα αδειάζουμε με προσοχή.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τον κιμά, το ρύζι, το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
- Γεμίζουμε τα κολοκυθάκια με το μείγμα και τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα όρθια.
- Προσθέτουμε ζεστό νερό, μέχρι να σκεπάζονται τα 3/4 των κολοκυθιών, ρίχνουμε λίγο αλάτι, τον κύβο (αν χρησιμοποιούμε) και το υπόλοιπο λάδι.
- Σιγοβράζουμε με κλειστό καπάκι για 45 λεπτά περίπου.
- Χτυπάμε τα αυγά με τον χυμό λεμονιού και λίγο από τον ζωμό της κατσαρόλας. Ρίχνουμε το αυγολέμονο μέσα στα κολοκυθάκια και κουνάμε την κατσαρόλα κυκλικά για να πάει παντού.
- Σερβίρουμε ζεστά ή χλιαρά.