Συνταγή του σεφ Ηλία Μονογυιού
Στα τραπέζια του ελληνικού καλοκαιριού, το ιμάμ μπαϊλντί δεν λείπει ποτέ. Μια μελιτζάνα που «λούζεται» στο ελαιόλαδο και γεμίζει με καραμελωμένα κρεμμύδια, ντομάτα και σκόρδο, μέχρι να μελώσει και να σκορπίσει αρώματα Ανατολής. Ένα φαγητό που πήρε το όνομά του από έναν ιμάμη που λένε πως λιποθύμησε από τη νοστιμιά. Ένα πιάτο με ρίζες βαθιές, που τιμάμε κάθε καλοκαίρι και το απολαμβάνουμε ιδανικά κρύο ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Υλικά:
5 μελιτζάνες φλάσκες
4 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
4 ντομάτες ώριμες τριμμένες
1 κ.σ. πελτές ντομάτας
1/2 φλ. ελαιόλαδο (και επιπλέον για τις μελιτζάνες)
1/2 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
1/2 κ.γ. ζάχαρη
Αλάτι, πιπέρι
Μια πρέζα κανέλα (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
- Προετοιμασία μελιτζανών: Τις κόβουμε κατά μήκος στη μέση, τις χαράζουμε, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε 30’ να ξεπικρίσουν. Ξεπλένουμε και τις σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο ή τις ψήνουμε.
- Γέμιση: Σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο στο λάδι. Προσθέτουμε τον πελτέ, τις τριμμένες ντομάτες, ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και λίγη κανέλα. Σιγοβράζουμε 15’ και στο τέλος ρίχνουμε τον μαϊντανό.
- Γέμισμα & ψήσιμο: Τοποθετούμε τις μελιτζάνες σε ταψί, τις γεμίζουμε, περιχύνουμε με λίγη σάλτσα και ψήνουμε στους 180°C για 45’–60′ μέχρι να μελώσουν.
- Σερβίρουμε: Με ψωμί, φέτα και δροσερό νερό με λεμόνι ή κρασί.
Tip: Το φαγητό γίνεται ακόμη νοστιμότερο την επόμενη μέρα, όταν έχουν δέσει καλά τα αρώματα και τα υλικά του.