Στο πλαίσιο των Θερινών Ιπποκρατείων 2025
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των Θερινών ¨ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΩΝ» 2025, του Τμήματος Πολιτισμού του Δήμου Κω, ο Π.Ο. Κώων «ο ΦΙΛΗΤΑΣ», το Λύκειο Ελληνίδων Παράρτημα ΚΩ, η ΔΡ.Ε.Π.ΠΟ. «ΦΑΙΝΑΡΕΤΗ», και οι εκδόσεις της Εστίας, απόψε Πέμπτη 3 Ιουλίου, διοργάνωσαν την εκδήλωση παρουσίασης της νουβέλας “Μερκάντο”, στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Κω-Χάνι (στην οδό Γρηγορίου Ε’). Πρόκειται για ένα βιβλίο με κεντρική ηρωίδα μία δεκαεπτάχρονη Σεφαραδίτισσα, η οποία αφηγείται ημερολογιακά τη ζωή της, όπως εξελίσσεται στη Ρόδο κατά τη διάρκεια της ιταλικής και γερμανικής κατοχής, στο Μαρμαρίς και στην Κωνσταντινούπολη όπου καταφεύγει μέχρι το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, και αργότερα στην Ασντόντ, όπου επισκέπτεται -μέσω Ρόδου- τη μοναδική συγγενή της που επιβίωσε του Άουσβιτς. Η πλοκή της νουβέλας «Μερκάντο», που στα εβραιο-ισπανικά σημαίνει αυτήν που εξαγοράστηκε με λύτρα από τον Άγγελο του Θανάτου, διαδραματίζεται ανάμεσα στον Ιανουάριο του 1943 και τον Ιούνιο του 1947, και αποτελεί ένα χρονικό επιβίωσης και περιπλάνησης.
Για το βιβλίο της Μαρίας Μαμαλίγκα, απόψε, μίλησαν αφενός οι Θεοδόσης Διακογιάννης, ποιητής-συγγραφέας και Μηνάς Χατζηαντωνίου, Δια βίου Κοινωνικός Παιδαγωγός-Υπεύθυνος Δρέπανο «Φαιναρέτη» κι αφετέρου η ίδια η συγγραφέας του ενώ την εκδήλωση συντόνισε η φιλόλογος, συγγραφέας, αρχαιολόγος και πρόεδρος Πνευματικού Ομίλου Κώων “Ο Φιλητάς, Μαρία Τουλαντά-Παρισίδου. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε η εκπαιδευτικός και πρόεδρος Λυκείου Ελληνίδων Παράρτημα Κω, Τέτη Φάκκου. Μέρη του βιβλίου ανέγνωσε η στενή φίλη της συγγραφέως, Εύη Πρωτολάτη-Παρασκευά.
Ο κ.Διακογιάννης, από μέρους του, επιχείρησε μια ιστορική αναδρομή αναφορικά με την Εβραϊκή Κοινότητα της Κω, δίνοντας πολλά στοιχεία που για πολλούς ήταν πρωτάκουστα και πολύ ενδιαφέροντα.
Ο κ Χατζηαντωνίου, παίρνοντας τη σκυτάλη, αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της ίδιας της νουβέλας, επισημαίνοντας αρχικά ότι πρόκειται για ένα βιβλίο που χωρίζεται σε τέσσερα διαφορετικά μέρη. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι ο τρόπος γραφής του είναι ήπιος ενώ είναι πολλές οι στιγμές κατά τις οποίες μυθοπλασία και πραγματικότητα φαντάζουν να ταυτίζονται.
Η κ. Φάκκου, καλωσόρισε τους παρευρισκομένους, μεταξύ των οποίων και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου & Νισύρου κ.Ναθαναηλ, η πρόεδρος ΔΣ Κω, Διονυσία Τελλή, ο πρόεδρος ΤΕΕ Κω, Γιώργος Χρυσουλακης, τονίζοντας ότι το Λύκειο Ελληνίδων δε θα μπορούσε να μη στηρίξει την παρουσίαση ενός βιβλίου του οποίου η συγγραφέας είναι μια Δωδεκανήσια που σέβεται τις παραδόσεις.
Τελευταία πήρε το λόγο η συγγραφέας της νουβέλας “Μερκάντο”, η οποία εξέφρασε τη συγκίνηση της για την παρουσία της στην Κω, σε έναν τόπο όπου έχει δημιουργήσει στενούς φιλικούς δεσμούς. Η Μαρία Μαμαλίγκα, περιέγραψε τους κεντρικούς ήρωες της ενώ εκανε ιδιαίτερες αναφορές στην Εβραϊκή Κοινότητα της Ρόδου. Η ίδια, ξεκινώντας αλλά κι λίγο πριν ολοκληρώσει την εισήγηση της, ένοιωσε την ανάγκη να ξεκαθαρίσει αφενός ότι δεν ευσταθεί η ταύτιση ανάμεσα στους Εβραίους, το Ισραήλ και τον Νετανιάχου κι αφετέρου ότι είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με την εργαλειοποίηση του Ολοκαυτώματος για πολιτικούς λόγους!


