Μια ανεξήγητη επιτάχυνση απασχολεί την επιστημονική κοινότητα
Επιστήμονες σε όλο τον κόσμο παρατηρούν ένα ασυνήθιστο φαινόμενο: η Γη περιστρέφεται ελαφρώς πιο γρήγορα από το κανονικό, κάτι που ενδέχεται να οδηγήσει στη συντομότερη μέρα που έχει καταγραφεί ποτέ. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, αυτό μπορεί να συμβεί μέσα στον Ιούλιο ή τον Αύγουστο, με τη διάρκεια της ημέρας να μειώνεται κατά περίπου 1,5 χιλιοστά του δευτερολέπτου.
Τι προκαλεί την επιτάχυνση;
Αν και είναι γνωστό ότι η περιστροφή της Γης μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες, όπως οι σεισμοί, οι παλιρροίες ή μετακινήσεις μαζών στο εσωτερικό του πλανήτη, η συγκεκριμένη επιτάχυνση δεν εξηγείται επαρκώς. Τα υπάρχοντα μοντέλα για την ατμόσφαιρα και τους ωκεανούς δεν επαρκούν για να την ερμηνεύσουν, γεγονός που δημιουργεί ερωτήματα και ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα.
Παραδείγματα από το παρελθόν
Ο μεγάλος σεισμός στην Ιαπωνία το 2011 είχε μειώσει τη διάρκεια της ημέρας, καθώς μετατόπισε τη μάζα της Γης πιο κοντά στον άξονα περιστροφής της. Παρόμοια φαινόμενα έχουν συμβεί και σε άλλες σεισμικές δονήσεις, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η κατανομή της μάζας στον πλανήτη επηρεάζει τον ρυθμό περιστροφής.
Ποιες είναι οι συνέπειες για την καθημερινότητά μας;
Μολονότι η αλλαγή είναι αμελητέα σε καθημερινό επίπεδο για τους περισσότερους ανθρώπους, μπορεί να προκαλέσει τεχνικά προβλήματα στα εξαιρετικά ακριβή συστήματα που βασίζονται στον χρόνο, όπως τα δίκτυα GPS. Οι επιστήμονες παρακολουθούν το φαινόμενο στενά, τονίζοντας ότι, παρά την επιτάχυνση, η Γη πιθανότατα θα επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς – απλώς δεν γνωρίζουμε ακόμα πότε.
Πηγή: gazzetta.gr