25/07/2025
spot_img
HomeAλλαΣυνταγές - Πιάτο ημέραςΓαύρος μαρινάτος με λεμόνι, σκόρδο και ρίγανη

Γαύρος μαρινάτος με λεμόνι, σκόρδο και ρίγανη

Δροσερό, καλοκαιρινό μεζεδάκι με άρωμα θάλασσας

Ο γαύρος μαρινάτος είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά ορεκτικά – απλός, ταπεινός αλλά γεμάτος γεύση. Ιδανικός για καλοκαιρινά τραπέζια, συνοδεύει τέλεια το ούζο, το τσίπουρο ή ένα ποτήρι λευκό κρασί. Το μυστικό είναι η σωστή μαρινάδα και το καλό καθάρισμα του ψαριού. Μια συνταγή που ξεχειλίζει παράδοση και γευστική ισορροπία!


Υλικά

500 γρ. φρέσκο γαύρο

Ξύδι από λευκό κρασί (αρκετό για να σκεπάσει τα ψάρια)

Χυμός από 2 λεμόνια

3-4 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε φετούλες

1 κουτ. σούπας ρίγανη ξερή

Ελαιόλαδο (κατά βούληση)

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε καλά τον γαύρο: αφαιρούμε κεφάλια, εντόσθια και κόκαλα και ανοίγουμε τα ψαράκια σαν “πεταλούδες”.
  2. Τα ξεπλένουμε και τα τοποθετούμε σε ένα σκεύος με ξύδι, να τα καλύπτει καλά. Αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 6-8 ώρες.
  3. Ξεπλένουμε ελαφρώς και στραγγίζουμε.
  4. Τα τοποθετούμε σε στρώσεις μέσα σε ένα τάπερ ή μπολ: κάθε στρώση πασπαλίζεται με σκόρδο, ρίγανη, λίγο λεμόνι και πιπέρι.
  5. Ρίχνουμε ελαιόλαδο να τα καλύψει, σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον 4 ώρες πριν το σερβίρισμα.

Tips & Μυστικά

Ο γαύρος πρέπει να είναι φρέσκος και καθαρός για να δώσει σωστή γεύση.

Αν θέλεις πιο ήπια οξύτητα, χρησιμοποίησε μισό ξύδι και μισό λεμόνι στη μαρινάδα.

Μπορείς να προσθέσεις λεπτοκομμένο μαϊντανό ή λίγο μπούκοβο για πιο πικάντικη εκδοχή.

Συντάκτης: Ηλίας Μονογυιός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ