24/07/2025
spot_img
HomeAλλαΣυνταγές - Πιάτο ημέραςΑς φτιάξουμε σήμερα μια υπέροχη ελληνική συνταγή: μπακαλιάρος σκορδαλιά – το κλασικό...

Ας φτιάξουμε σήμερα μια υπέροχη ελληνική συνταγή: μπακαλιάρος σκορδαλιά – το κλασικό πιάτο της 25ης Μαρτίου, συνδεδεμένο με το έθιμο και την παράδοση  .

Συνταγή από τον σεφ
Ηλία Μονογυιό

🍽️ Μπακαλιάρος Σκορδαλιά – Παραδοσιακή Συνταγή

Υλικά για 4–6 μερίδες
Για τον μπακαλιάρο:

1 kg παστός μπακαλιάρος (ξαλμυρίζουμε 24–48 ώρες σε νερό, αλλάζοντας το νερό κάθε 6–8 ώρες) 

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Λάδι (ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο) για τηγάνισμα

Για το κουρκούτι:

250 g αλεύρι

1 κτγ μπέικιν πάουντερ

Παγωμένη μπύρα ή νερό (~250 ml) + ½ κτγ αλάτι 

Για τη σκορδαλιά:

2–3 μέτριες πατάτες, βρασμένες και ζεστές, λιωμένες

3–5 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

¼ φλιτζάνι ελαιόλαδο

2 κ.σ. ξίδι ή χυμό λεμονιού

Αλάτι, πιπέρι

Νερό από τις πατάτες ή ζωμός μπακαλιάρου, αν θέλετε πιο αραιή υφή 

Εκτέλεση

1. Ξαλμύρισμα & προετοιμασία:

Ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο όπως αναφέρθηκε.

Τον στεγνώνουμε, κόβουμε σε μερίδες και τον αλευρώνουμε καλά.

2. Κουρκούτι:

Ανακατεύουμε αλεύρι, μπέικιν, αλάτι και παγωμένη μπύρα μέχρι να γίνει λείο μείγμα.

3. Τηγάνισμα μπακαλιάρου:

Βουτάμε κάθε κομμάτι κουρκούτι και τηγανίζουμε σε πολύ ζεστό λάδι μέχρι να ροδίσει (~350°F). Αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσει  .

4. Σκορδαλιά:

Λιώνουμε τις πατάτες. Προσθέτουμε σκόρδο, λάδι, ξίδι, αλάτι, πιπέρι, και ανακατεύουμε δυνατά. Αν χρειαστεί, αραιώνουμε με λίγο ζεστό νερό από τις πατάτες  .

5. Σερβίρισμα:

Τοποθετούμε τον τηγανητό μπακαλιάρο στο πιάτο, δίπλα βάζουμε μια γερή κουταλιά σκορδαλιά. Συνοδεύουμε με φρέσκο λεμόνι.

🔥 Μυστικά για την επιτυχία

Κρύο κουρκούτι: βοηθά το τηγάνι να γίνει απολύτως τραγανό, χωρίς να “ρουφήξει” λάδι  .

Σκορδαλιά: πιο πλούσια αν χρησιμοποιήσουμε λάδι, σκόρδο και λίγο από το νερό του μπακαλιάρου αντί για ξύδι  .

Αυτό το πιάτο συνδυάζει αρμονικά την τραγανή υφή με την έντονη γεύση σκορδαλιάς, σε μια εμπειρία που τιμά τις παραδόσεις μας. Δες το, δοκίμασέ το και θα ‘χεις ένα απόλυτο ελληνικό πιάτο με χαρακτήρα και άρωμα!

Συντάκτης Ηλίας Μονογυιός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ