Σύμφωνα με πρόσφατη ανάρτηση του Ισπανού καρδιολόγου Αουρέλιο Ρόχας, η πρωινή κατανάλωση καφέ συνδέεται με καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία και αυξημένο προσδόκιμο ζωής. Βασιζόμενος σε μεγάλη επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο European Heart Journal, ο γιατρός επισημαίνει ότι το πρωινό φλιτζάνι καφέ μπορεί να έχει θετική επίδραση στον οργανισμό, ιδίως όταν συνοδεύεται από έναν υγιεινό τρόπο ζωής.
Ο Ρόχας προτείνει να αποφεύγονται η ζάχαρη και τα τεχνητά γλυκαντικά, ενώ θεωρεί καλύτερες επιλογές τον καφέ φίλτρου ή τον εσπρέσο, σκέτο ή με λίγο πλήρες ή φυτικό γάλα. Συνιστά η κατανάλωση να γίνεται μέχρι τις 14:00 για να μην επηρεάζεται ο ύπνος.
Όπως τονίζει, τα πιθανά οφέλη περιλαμβάνουν:
Μειωμένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα
Χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2
Προστασία του ήπατος και του νευρικού συστήματος
Ενίσχυση της γνωστικής και σωματικής απόδοσης
Ωστόσο, σημειώνει ότι άτομα με υπέρταση ή αρρυθμίες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά.